5 dingen die je niet over de zonnebloem wist

Internationale zonnebloemdagGeef je buurt wat meer kleur en liefde. Dat is het idee achter de internationale zonnebloemdag op 1 mei. Een mooie idee natuurlijk. En daarmee helpen we de bijen ook nog eens. Aanstaande zondag planten mensen over de hele wereld zonnebloemzaden op ongebruikte stukken grond in de stad. Maar het mag zeker ook in je eigen tuin. Zoek een zonnige plek, maak een kuiltje van 1 a 2 centimeter, stop een zaadje erin, aarde erover, en geef wat water. Een kind kan de was doen 😉

 

5 dingen die waarschijnlijk niet over de zonnebloem wist:

  • Zonnebloemen kun je het beste in de ochtend oogsten. Mocht je ze in de middag afknippen om in een vaas te zetten, dan kunnen ze verwelken.
  • Elke zonnebloem bestaat uit duizenden kleine bloemen. De herkenbare gele bloemblaadjes en de bruine centra zijn eigenlijk individuele bloemen.
  • Zonnebloemen zien er niet alleen mooi uit, maar ze kunnen ook gifstoffen absorberen. Miljoenen zijn er geplant na de ramp in Fukushima in Japan om nucleair materiaal op te nemen.

Zonnebloemen Fukushima

  • Zonnebloemen hebben door de ruimte gereisd. Een Amerikaanse astronaut heeft een aantal zonnebloemzaden meegenomen naar het internationale ruimtestation. Je kunt er alles over lezen in zijn blog.
  • Een gedroogde zonnebloem maakt een perfecte voederbak voor vogels. Onze gevleugelde vrienden zijn net als ons dol op het oppeuzelen van de zonnebloemzaden.

Zonnebloem vogels voeding


Fotocredits: GuerrillaGardening.org, the watchers, gardenclub homedepot

 

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *