Groente en fruit die voor altijd blijven groeien

Wij houden van lekker eten en we staan dan ook veel in onze keuken nieuwe recepten uit te proberen. Bij het snijden van groente en fruit houden we regelmatig delen over die we niet gebruiken. Zonde natuurlijk! Daarom bewaren we sinds kort de overblijfselen om te kijken of we hier weer verse producten van kunnen kweken. Wist je dat je bijvoorbeeld met de bovenkant van een ananas weer een nieuwe kunt laten groeien? Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Hieronder een aantal die wij zeker willen uittesten.

Ananas Snij de groene kop van de ananas en verwijder al het fruit totdat je de wortelknoppen ziet. Zet deze 2 weken in het water. Zet de ananas over in een pot met grond of plant in de tuin.
Knoflook Zet de knoflookteen met de punt naar boven in een pot met grond (of plant in de tuin). Hou de grond vochtig en zet op een zonnige plek.
Citroengras, prei, venkel, bosui Zet ze met de wortel naar beneden rechtop in een glaasje water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Ververs het water dagelijks. Na ongeveer een dag of 4 zie de eerste stengels groeien. Oogst wanneer ze volgroeid zijn. Citroengras moet je overzetten naar een pot met grond of in de tuin planten. Met de andere kun je dit ook doen.
Gember Week de gember een nacht in een glas met water. Stop in een vochtige grond en blijf water geven totdat de uitlopers opkomen.
Uien Stop de uiteinden in een pot met grond (of plant in de tuin) en bedek ze onder een dun laagje grond. Hou de grond vochtig. Je kunt de nieuw ontstane uienplantjes scheiden van de oude (hou de wortels in tact!) en deze in grond overplanten
Aardappelen Gebruik een stukje aardappel waar ‘ogen’ inzitten. Droog een paar dagen op kamertemperatuur. Stop deze diep in de grond en blijf aanaarden.
Champignons Snij de steel van de champignon en stop deze in een vochtige grond (gemend met bijvoorbeeld koffiedik) waarbij je de bovenkant nog kunt zien. Zet op een donkere plek.
Sla, selderij, kool Snij de stronk af en leg deze in een schaaltje met lauw water (zorg dat ze niet helemaal onder water staan). Ververs het water om de paar dagen en spray ze een paar keer per week met water. Na ongeveer een week zie je de eerste bladeren groeien.
Avocado Was de avocadopit. Steek hier vier tandenstokers in en plaats op een glas water (zorg dat de helft van de pit onder water staat). Zet op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Vervang het water om de 5 dagen. Knip de plant terug als hij ongeveer 15 cm is. Als dit nog een keer gebeurd is, zet hem in een pot met vochtige grond.

Je kunt natuurlijk ook de zaden van bijvoorbeeld je tomaten, pepers, of zonnebloemen bewaren en hier weer nieuwe planten uit laten groeien.

 

 

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *