Paaseieren schilderen zonder 1 kwast aan te raken

Kind als ei kostuumPaaseieren schilderen… Wie is er niet groot mee geworden? Ik heb alleen niet bepaald wat je noemt een steady hand en mijn tekenkwaliteiten zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Maar er is een oplossing! Ik heb ontdekt dat je met fruit, kruiden en groentes een natuurlijk kleurmiddel kunt maken, en dat je met behulp van een panty mooie patronen kunt creëren. Voor mij de perfecte aanleiding om toch nog eens een poging te wagen om een Paaswaardig ei op tafel te zetten.

Kies je verfkleur
Ik had in de vriezer nog een bakje met verschillende soorten fruit staan. Deze aardebeien, blauwe bes, kers, framboos en rode bes heb ik gebruikt om mijn eieren te kleuren. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden zoals:

  • Bieten, kersen, cranberries (rood)
  • Gele uienschillen, wortelen (oranje)
  • Citrusschillen, kurkuma (geel)
  • Groene thee, spinazie, rode uienschillen (groen)
  • Blauwe bessen, rode kool, paarse druiven (blauw)
  • Zwarte bessen, lavendel (paars)
  • Aardbeien, rozenblaadjes (roze)
  • Koffie, zwarte thee, komijnzaad (bruin)

Ik heb een pan met het nog bevroren fruit, samen met wat water en een snufje zout, op het vuur gezet. Nadat dit kookte heb ik het ongeveer een half uur laten sudderen.

Ontwerp je eigen ei
In de tussentijd heb ik mijn hardgekookte ei vormgegeven. Ik heb het eerst met wat witte azijn ingewreven, zodat de patronen (in mijn geval een blad peterselie uit mijn kruidentuintje) beter blijven zitten. Loop eens een rondje in je tuin en je vindt vast mooie patronen waarmee je het ei kunt versieren. Vervolgens heb ik een stuk uit een schone, oude panty geknipt om het ei met versiering strak in te kunnen knopen.

Paaseieren schilderen kruiden

Kleur je ei
Nu het ei gereed is en het fruit lang genoeg gesudderd heeft, heb ik het ei met een scheutje witte azijn toegevoegd. Dit heb ik weer aan de kook gebracht en laten sudderen totdat het ei de juiste kleur had. Nadat ik het ei heb laten drogen heb ik de panty en de kruiden verwijderd. Met dit als eindresultaat!

Paaseieren schilderen natuurlijke kleurstofPaaseieren schilderen

Tip: Wrijf het ei als het gekleurd is in met plantaardige olie voor een glanzend effect.

 

Fotocredit: Domino.com

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *