Zelf aardappelen kweken? Zo doe je het in elke tuin

Oogst aardappelYes, het gaat weer beginnen! De knoflookplant begint al aardig te groeien, de daslook laat zijn gezicht zien en de eerste plantjes hebben we binnen voorgezaaid. Maar niets van dit alles in deze post! Onze eerste vroege aardappelen zijn namelijk ook al aan het voorkiemen. Ieder jaar weer een feestje wanneer we de aardappelen uit eigen tuin op tafel zetten. En nee, we hebben geen oneindige m2 tot onze beschikking. We doen dit gewoon in een zak in onze bescheiden tuin. Met deze 4 handige stappen en tips kan iedereen thuis genieten van overheerlijke piepers.

Stap 1: Kies het juiste ras
Er zijn enorm veel pootaardappelen om uit te kiezen. De één kun je vroeg oogsten bijvoorbeeld, de ander is beter bestand tegen ziektes. En dan is er nog de kwestie van smaak. Wij proberen ieder jaar nieuwe soorten uit. Vorig jaar hadden we ineens de verrassing dat de plant uit prachtige paarse bloemen bestond. Wij kiezen eigenlijk altijd voor een vroegrijpe soort. Dit omdat deze de kortste tijd nodig heeft om op ons bord te belanden (ongeveer 100 dagen), en dus de kans op eventuele ziektes kleiner is. Wij hebben overigens in de afgelopen jaren nog nooit een probleem gehad met één van onze aardappelplanten.

Voorkiemen aardappelStap 2: Laat je aardappelen voorkiemen
Je hebt vast wel eens een aantal aardappelen gehad die uitlopers begon te krijgen. Dit is eigenlijk ook wat je doet met je pootaardappelen als je ze voorkiemt. Voordeel hiervan is dat je de groeitijd van de aardappel verkort (en daarmee ook weer de kans op eventuele ziektes). Voordat wij de aardappelen in de grond stoppen laten we de uitlopers tot ongeveer 3cm groeien. Dit doen wij in een kistje op een redelijke lichte (niet in het direct zonlicht!) en koele plek.

Tip 1: Wij hebben zelf 2 ‘officiële’ aardappelkweekzakken, maar we gebruiken ook vaak lege zakken grond als ‘bak’. Deze laatste keren we binnenstebuiten (zwarte kant naar buiten) zodat hij nog meer zonlicht aantrekt. Vergeet niet om wat gaatjes aan de zijkant van de zak te maken, zodat eventueel overtollig water weg kan lopen.

Tip 2: Wij doen meestal 3 aardappelen in een grote zak. Mocht je overigens maar over 1 aardappel beschikken met meerdere uitlopers, dan kun je de aardappel een dag voordat je ze gaat poten ook in stukjes snijden. Let wel op dat ieder stukje tenminste 1 gezonde uitlopers heeft. En plant niet al je aardappelen tegelijk. Dan kun je de hele zomer door namelijk genieten van overheerlijke, net geoogste piepers.

Tip 3: Plant de aardappelen niet te dicht op elkaar. De wind kan dan namelijk de bladeren na een regenbui droogblazen en hierdoor verklein je weer de kans op eventuele ziektes. Geef je aardappelplant altijd water aan de voet en wees alert bij langdurige regen.

Kweekzak aardappelStap 3: Vergeet niet aan te aarden
We vullen de zakken eerst met een laagje grond (ongeveer 10 cm). Daarna leggen we de voorgekiemde aardappelen erop en dekken ze af met een laagje aarde. Op het moment dat de plant (het loof) ongeveer 10 tot 15 cm is, voegen we weer grond toe. Ook wel aanaarden genoemd. Dit doen we een aantal keer totdat de zak nagenoeg vol is.

Tip 4: Wanneer je een zak uit het bijvoorbeeld het tuincentrum gebruikt, rollen wij deze eerste naar beneden. Naar mate de hoeveelheid aarde toeneemt, rollen we de zak langzaam uit naar boven. Hierdoor krijgt je kleine aardappelplantjes meer zonlicht.

Stap 4: Oogst als de plant (het loof) geel en dor wordt
Wij oogsten overigens niet altijd alles in 1 keer. De aardappelen zijn namelijk het allerlekkerst wanneer ze net geoogst zijn, dus we pakken het liefst alleen wat we nodig hebben.

Eet smakelijk en we zijn benieuwd naar jullie pieperavonturen!

 

 

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *