29 september 2015

Het idee: Eetbare Helden

Wat is er leuker dan je eigen tomaten uit de tuin te plukken voor de salade, een chutney te maken van je pompoen of een heerlijke stamppot op tafel te zetten van je eigen aardappelen en wortelen? Niet veel kan ik je vertellen 🙂

Los van de overheerlijke smaak en dat het prettig voor je portemonnee is, is het ook nog eens goed voor het milieu om lokaal geproduceerd voedsel te eten. En er is veel meer eetbaar dan je denkt! Bijvoorbeeld wel eens de bloemen van een Oost-Indische Kers aan je salade toegevoegd? Of van de zaden kappertjes gemaakt?

Al langer loop ik met het idee rond om een project in Edam te starten waarbij voedsel en mensen centraal staan. Tijdens een vakantie in Alaska vielen bij het zien van weer een fantastisch project de laatste puzzelstukjes op zijn plek en was Eetbare Helden geboren.

Wat willen we doen?

  • Foto van Eetbare Helden in een bakOp verschillende plekken in Oud-Edam bakken plaatsen (of gebruik maken van bestaande bakken) met eetbare producten die door iedereen geoogst kunnen worden. Van groenten en kruiden tot smakelijke bloemen. Ook wordt er een wandelroute uitgezet waarmee locals en toeristen al het moois kunnen zien dat Edam te bieden heeft en tegelijk iets meer over het hoe & waarom van urban farming kunnen leren en onderweg ook nog een gezonde snack kunnen plukken. Verder willen we ook Eetbare Helden in bestaand groen aanbrengen. Voor het onderhoud wordt een samenwerking met vrijwilligers en ondernemers opgezet.
  • Koken met lokale productenDaarnaast willen we graag een (voorlopig) vaste plek in Oud-Edam gebruiken om, naast Eetbare Helden te telen, kleinschalige, sociale evenementen te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan kookworkshops of yogasessies. Ook hiervan ligt het onderhoud in handen van vrijwilligers.

Uiteraard zijn er nog veel meer ideeĂ«n – van uitbreiding binnen en buiten de gemeente en het opzetten van een lesprogramma voor lokale scholen tot zelf composteren en het toevoegen van een bijenhotel – maar laten we eerst maar eens beginnen.

Op dit moment zijn we bezig handen en voeten aan Eetbare Helden te geven. We vinden het leuk als je ons ook komt helpen, dus neem gerust contact op!

Fotocredit: Grow Palmer