6 caféweetjes over bijen

Ze maken heerlijke honing, ze steken, ze zijn onmisbaar als bestuivers en de laatste jaren sterven ze massaal: dat is ongeveer alle kennis die ik had over de bij. Omdat het beestje zo belangrijk is voor onze tuin, besloten we om ons onder te dompelen in de wondere wereld van de bij via een cursus van stadsimker Geert. Dit leverde ook aantal fun facts over bijen op die we jullie niet willen onthouden.

 1. Disney dist de bij
  We kennen het beeld allemaal nog wel denk ik; Winnie de Poeh die honing uit een bijennest in een boom pikt. Deze nesten (gemaakt van allemaal stukjes uitgekauwd hout) zijn alleen niet van onze bijenvriendjes, maar worden gemaakt door de wesp. Foutje van Walt Disney.
 1. Fool me twice
  Een klein deel van de bevolking heeft last van een bijenallergie. Bij een eerste aanraking met bijengif gaat je lichaam in een soort van survival mode en is er geen ruimte voor bijvoorbeeld een allergische reactie. Dit laatste gebeurt pas bij een tweede kennismaking. Om er zeker van te zijn dat een carrière als imker er niet voor je inzit, moet je je dus twee keer laten prikken.
 1. It’s a woman’s world
  Een mannelijk bij noemen we een dar en hij heeft twee taken. Hij moet paren met de koningin (overigens een fatale exercitie voor de dar) en dient als kacheltje voor de kolonie. Zodra de zomer aanbreekt en het broedseizoen voorbij is, dan is de man overbodig. De darren krijgen dan geen eten meer en worden buiten de deur gezet. Omdat ze zichzelf niet kunnen voeden sterven ze vrij snel daarna.
 1. So you think you can dance?
  Bijen communiceren al dansend met elkaar. Zo laten ze kontwiegend aan hun vriendjes weten waar de beste nectar te vinden is. En als een zwerm op zoek gaat naar een nieuw huisje, beargumenteren de bijen al dansend wat de beste spot is. De bij met de meest overtuigende dansmoves krijgt het vertrouwen van de groep.
 1. Bijengif to the rescue
  Gestoken worden door een bij kan ook een positieve uitwerking hebben. Reuma en artrose komt bijvoorbeeld zelden voor bij imkers. Het gif stimuleert de doorbloeding en het zorgt voor verlaging van de bloeddruk. Je weet nu wat je te doen staat mocht je daar last van hebben!
 1. Panic button
  Bijen hebben een intern waarschuwingssignaal. Zodra een bij de dood in de ogen kijkt, alarmeert hij nog snel zijn vriendjes. Door een bepaalde geur af te geven, weten de anderen dat er iets aan de hand is en kunnen zij maatregelen nemen. In het slechtste geval betekent dat hard wegrennen voor een zwerm bijen die achter je aankomt.

 

 

 

 

Please follow and like us:
0

One thought on “6 caféweetjes over bijen

 • Leuk dit! En zinvol! Die korf, daar had ik inderdaad een vraag over. Volgens mij bestaan ‘korven’ in bomen dus inderdaad niet, tenzij ze door de mens daar zijn opgehangen. Een korft is altijd een soort ‘mand’ van stro, daarom heet het korf. De dingen in bomen zijn inderdaad wespen en die kluiten bijen aan takken zitten niet in een ‘korf’ en vormen geen ‘korf’, maar zitten om de uitgevlogen koningin heen. Correct me if i’m wrong. Dank voor de info en foei Disney 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *