9 tips om je eten extra lang vers te houden

Wij vinden het heerlijk om de werkdag af te sluiten met een verse smoothie. Niets is dan vervelender wanneer je misgrijpt door een beschimmeld bakje aardbeien. Daarom gingen wij op zoek naar de tips om je extra lang van je verse groenten en fruit te genieten.

 • Een badje met een beetje azijn doet wonderen
  Azijn is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en schimmeldoder. Was verse aardbeien, frambozen en andere bessen daarom in een bad van ¼ deel azijn en ¾ deel water. Zorg er wel voor dat je de bessen goed droogt en ze in een bakje met een stukje keukenpapier op de bodem bewaard.
 • Matties for life
  Wel eens een appel bij je zak aardappelen gedaan? Appels produceren ethyleengas en dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je aardappelen minder snel gaan spruiten. Doe dit overigens niet met ander fruit en groente. Daar zorgt het ethyleengas uit de appels juist voor het tegenovergestelde effect.
 • Bananenstelen de show
  Bananen produceren een gas om zichzelf verder te rijpen en het grootste gedeelte wordt bij de steel uitgestoten. Wikkel deze daarom in plastic of aluminiumfolie. En als je bananen toch overrijp zijn, vries ze dan in en gebruik ze voor bijvoorbeeld het bakken van een overheerlijk bananenbrood.
 • Knop me op in een panty
  Verse uitjes uit de grond? Stop ze 1 voor 1 in een panty, met een knop tussen iedere ui en bewaar ze in een koude en donkere plaatst. Dit zorgt ervoor dat de buitenste laag van de uien droogt.
 • Op z’n kop en niet in de kou
  Tomaten blijven langer vers wanneer je ze met de steelkant naar beneden op een platte ondergrond legt. De steelgaten zijn namelijk een toe- en uitgang van vocht. En natuurlijk buiten de koelkast bewaren, maar dat wisten jullie vast al.
 • Een kruidenboeket
  Kruiden (behalve basilicum) vinden een koele en vochtige omgeving fijn. Doe ze bijvoorbeeld in een tot de helft gevuld glas water in de koelkast (dit werkt overigens ook voor snijbiet en boerenkool) of wikkel ze in een vochtig stukje keukenpaper. Dit laatste kun je ook met witte asperges doen, alleen gebruiken wij dan altijd een vochtige keukendoek.
 • Stop de droogte
  Heb je een klein beetje citroensap nodig? Maak dan een gat in de schil van de citroen met bijvoorbeeld een vork en knijp de hoeveelheid sap uit die je nodig hebt. Hierdoor drogen ze minder snel uit, dan wanneer je ze in tweeën snijdt.
 • Natte voeten
  Bij ons komt het regelmatig voor dat we niet het volledige bosje lente-uitjes nodig hebben. Wij zetten de resterende uitjes in een glas met een laagje water en verversen dit van tijd tot tijd.
 • Lekker dichtbij
  De laatste tip kan geen andere zijn dan koop of teel je eten lokaal. Producten uit de supermarkt hebben al een hele weg afgelegd voordat ze daar aankomen.

Oh en mocht je sla een opkikker kunnen gebruiken, laat ze dan lekker in een badje van ijswater zwemmen.

Welke tips pas jij thuis toe om te voorkomen dat je onnodig voedsel weg hoeft te gooien?

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *