Bladeren zetten je tomaten op een 5-0 voorsprong

Je zit ze nu overal, gevallen bladeren. Bomen laten bladeren los om water te besparen tijdens de koude wintermaanden. Veel mensen werken ze zo snel mogelijk de tuin weer uit, maar dat is een gemiste kans. Hieronder 5 manieren waarop ze jouw Eetbare Helden volgend jaar kunnen helpen.

Bladeren herfst gevallen

Voeding is onderweg
Bladeren zorgen voor een natuurlijke mulch. Mulchen is het bedekken van de grond met een laag organisch materiaal zoals cacaodoppen, stro, houtsnippers. De voedingstoffen die hierdoor in de grond komen kunnen in het voorjaar door je planten gebruikt worden. Niet gek opkijken als je groente en fruit opbrengst verhoogt wordt! Je kunt overigens beter geen bladeren van hulst of zieke bomen gebruiken.

Mocht in het voorjaar niet alle bladeren zijn afgebroken, dan kun je ze versnipperen en in de bodem verwerken of aan je composthoop toevoegen.

Jij bent niet gewenst
Ik ben zelf altijd benieuwd als er ergens een nieuw plantje opduikt, maar ik realiseer me dat ik daarmee niet de meerderheid vertegenwoordig 😉 . Door te mulchen zorg je ervoor dat er minder ongewenste planten in je tuin groeien.

Een warm jasje
Net zoals wij in de winter een extra dikke jas aandoen om warm(er) te blijven, zo zorgt mulch ervoor dat de grond minder snel afkoelt. En zo worden bijvoorbeeld de wortelen van je boom beschermt.

Egel herfst bladeren

Mag ik dan bij jou?
Door je grond met een laag van bijvoorbeeld bladeren te bedekken geef je allerlei nuttige dieren de ruimte om te overwinteren of je grond te verbeteren. Door ergens in je tuin een hoop bladeren en takjes te laten liggen, kun je bijvoorbeeld een plekje creëren voor egels. Als tegenpresentatie helpen ze jou met hun voorliefde voor onder meer slakken. Dave schreef eerder een post over hoe je egels in je tuin kunt verwelkomen.

Neat and tidy
Bladeren kunnen ook voordeel opleveren voor mensen die van een opgeruimde en strakke tuin houden. Namelijk door een composthoop te beginnen. De ideale compost bevat voor ongeveer 2/3 materialen als stro, bladeren en houtsnippers en voor 1/3 keukenafval en groene planten.

Wij hebben het geluk in een hoek te wonen waarin alle bladeren uit de straat uiteindelijk naartoe waaien. Dus mocht je nog andere ideeën hebben voor gevallen bladeren, laat het ons dan vooral weten. We hebben er genoeg! 🙂

 

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *