Tips om egels te verwelkomen in je tuin

De wintermaanden staan voor de deur en dus gaan veel diertjes, waaronder de egel, langzaamaan op zoek naar een warm holletje voor hun winterslaap. Deze stekelige diertjes zijn een aanwinst in je tuin, omdat zij bijvoorbeeld van slakken houden (en wij iets minder). Daarnaast zijn ze een beschermde diersoort en kunnen ze onze hulp dus goed gebruiken. Wij zochten uit hoe je de ideale verblijfplaats creëert.

Toegangspoort egels tuin

Egelpoortjes
Egels komen overal in Nederland voor en vrijwel iedere tuin is geschikt voor een winterslaapje. Ze moeten dan uiteraard wel je tuin in kunnen. Dit kun je in een afgesloten tuin doen door een zogenaamd egelpoortje in je schutting te maken.

Probeer een of meerdere openingen te creëren zo groot als een cd. Je kunt een boogje uit de onderkant van je schutting zagen, maar een tunneltje graven kan ook. En als je heel ambitieus bent: vervang je schutting voor een heg. Je zorgt dan meteen voor onderdak.

Houtblokken voor egels om in te overwinteren

Het juiste bed
Nu de egels je tuin kunnen betreden, is het ook zaak om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor ze om te blijven. Een hoop bladeren of een composthoop is al geschikt als overwinterplaats. Egels zijn sowieso dankbaar als je bladeren laat liggen, want dat is het bouwmateriaal voor hun nest. Een flinke stapel houtblokken is ook een goede plek. Voordat egels in winterslaap gaan, denken ze alleen nog aan eten, eten en eten. En hout zit vaak vol insecten die ze lekker kunnen oppeuzelen.

Huis voor egels in je tuin

Maar wil je echt een topbeoordeling krijgen op egel TripAdvisor dan kun je niet zonder een heus egelhuis. Deze luxe verblijfplaatsen kun je online kopen of zelf maken en zijn natuurlijk de ultieme bestemming voor een egel.  Sterker nog: de kans is groot dat een hele egelfamilie er hun intrek in neemt! Zet hem dan wel op de juiste plek, want ze houden van een rustig onderkomen.

Lokaas
Je kunt egels ook vrij eenvoudig de tuin in lokken door elke avond een schaaltje water en wat voer voor ze neer te zetten. Kattenvoer, meelwormen en rozijnen vinden ze allemaal overheerlijk. En tegenwoordig verkopen ze ook speciaal voer bij de dierenspeciaalzaak.

Eten voor egels

Egels kunnen trouwens niet alles eten. Ze worden behoorlijk ziek van bijvoorbeeld melk en brood. En het spreekt voor zich dat je geen slakkenkorrels of ander gif in je tuin moet laten rondslingeren.

Wij hebben inmiddels onze tuin winterklaar gemaakt, dus laat de egels maar komen!

Fotocredits: hedgehogstreet.org, rspb.org.uk, free-range-learning.co.uk en popsugar.com

 

Please follow and like us:
0

One thought on “Tips om egels te verwelkomen in je tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *