Upcycling in je tuin

Een tijdje geleden schreef ik een blogpost voor Tuin en Balkon over upcycling. Oude spullen die een nieuwe functie krijgen: een oude autoband als plantenbak, een pallet verticaal als rek voor je tuingereedschap of deksels van lege verfblikken als markeerders voor je planten. Omdat ik de praktische voorbeelden zo leuk vind, deel ik ze ook graag hier. Enne.. met een beetje creativiteit kun je een hoop geld besparen!

Gieter in een handomdraai
Gieter kwijt of stuk? Geen probleem! Met een grote plastic fles maak je in een handomdraai een gieter.

Maak in de dop van de fles verschillende gaatjes. Zorg dat je de gaatjes aan de onderkant van de dop inprikt, zodat het water makkelijk uit de fles kan stromen. Vul de fles met water en draai de dop er weer op. En voilà! Je gieter is klaar voor gebruik.

Mocht je iets meer planten van water willen voorzien, dan kun je in de zijkant van een plastic fles een flink aantal gaatjes maken. Als je deze aan het einde van je tuinslang vastmaakt, heb je een watersproeier.

Kleur aanbrengen in je tuin én de vogels voeren
Hoe leuk is het om af en toe verblijd te worden met een bezoek van een vogeltje. Met een leeg pak melk of een plastic fles kun je eenvoudig een kleurrijk vogelhuisje maken voor je eigen balkon of tuin. Maak een gat in één van de zijkanten, steek er een takje onder als zitplek voor de vogels en decoreer het vervolgens naar eigen inzicht :-). Lees hier tips voor het ophangen van vogelhuisjes.

Kweekkasje al la mini
Mocht je over weinig ruimte beschikken, dan kun je bijvoorbeeld de lege verpakking van een doos druiven gebruiken als mini kweekkasje of de bovenkant van een plastic fles afsnijden en de rest van de fles omgekeerd over je plantje zetten. Zelf vond ik dit lege cd-doosje ook wel een originele.

Creatief met plantenbakken
Uiteraard kun je oude blikken gebruiken om kruiden in te kweken of een oud vergiet als plantenbak. Maar met een beetje creativiteit is er nog een wereld aan mogelijkheden. Wat dacht je van een beha of oude stoel? Of een zelfwaterende plantenbak gemaakt van een plastic fles?

Doe je ook aan upcycling? Deel je ervaringen onderaan dit bericht.

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *